Bosco overkapping tuin

Overkapping tuin Bosco model ​

De Bosco terrasoverkapping is perfect afgewerkt en biedt een breed assortiment aan toevoegingen aan de overkapping in uw tuin. Bijvoorbeeld: Led verlichting, Grillo zijwanden, een spie of een glazen schuifwand. 

U kunt de Bosco helemaal afstemmen op uw stijl, smaak en voorkeuren. Daarmee zorgt u voor een perfecte match met  de overkapping in uw tuin.

Overkapping tuin

Wilt u een terrasoverkapping kopen? Onder de vele opties en varianten is het kunststof dak een zeer geliefd product. Polycarbonaat terrasoverkappingen zijn gemaakt van een aluminium constructie met polycarbonaat platen. Verkrijgbaar in helder of Opaal. Polycarbonaat is een duurzaam materiaal. Deze panelen zijn structureel sterk en bestand tegen alle weersinvloeden.

Wat zijn de verschillen tussen onze overkapping tuin modellen?​

Model Bosco

Bosco kan je beschrijven als een basis model. Hierin zijn de daken van polycarbonaat platen met een extra keuze voor helder of opaal. Het standaard model staat op 3 staanders aan de voorkant met door een van de staanders de water afvoer. Wilt u dit model met 2 staanders kan dit alleen door een verstevigingsbalk aan te brengen tot een maximale breedte van 5 meter. Deze overkapping in uw tuin zou ook vrijstaand gebouwd kunnen worden dan wordt het een Ribolla genoemd.

Weet u al welke overkapping u wilt? Vraag dan gelijk uw vrijblijvende offerte bij ons aan.

overkapping tuin

Wat kost een overkapping in de tuin?

Wat kost een overkapping in de tuin

Het toevoegen van een overkapping aan uw tuin kan een geweldige manier zijn om het buitenleven te verrijken en een extra functionele ruimte te creëren waar u kunt ontspannen, dineren, feesten of gewoon kunt genieten van de frisse lucht. Bij het overwegen van een tuinoverkapping zijn er verschillende factoren die de kosten kunnen beïnvloeden. 

De kosten van een tuinoverkapping variëren, net zoals de kleuren in een regenboog. Het hangt allemaal af van wat je in gedachten hebt. Ten eerste, de grootte doet ertoe! Hoe groter je de overkapping wilt hebben, hoe meer materialen en tijd erin gaan zitten, wat natuurlijk betekent dat het prijskaartje ook meegroeit.

Nu, over die materiaalkeuze. Het is alsof je een ijsje uitkiest: hout, aluminium, staal, of misschien iets anders. Elk heeft zijn eigen smaak, uhh, prijs. Hout kan die natuurlijke, warme uitstraling geven, maar je betaalt er misschien iets meer voor. Aan de andere kant zijn aluminium en staal duurzamer en vragen ze minder onderhoud, maar ook zij komen met hun eigen prijskaartje.

En dan hebben we het nog niet eens over het maatwerk gehad. Als je iets speciaals wilt, op maat gemaakt, dan kan dat een extra zakcentje kosten. Maar hé, je krijgt wel precies wat je wilt, toch?

Maar wacht, er is meer! Extra functies! Wil je wat coole verlichting, een verwarming voor de koudere dagen, zonwering om die zomerse hitte te verslaan, of misschien wel glazen schuifwanden voor een VIP-tuinervaring? Die toevoegingen zijn geweldig, maar ze voegen wel een beetje meer toe aan de rekening.

Over het algemeen kunnen de kosten van een tuinoverkapping variëren van €1.000 tot €10.000 of misschien zelfs meer, afhankelijk van wat je in je achterhoofd hebt. Het is als een menukaart bij een fancy restaurant, je kunt kiezen wat je wilt, maar elke keuze heeft zijn eigen prijs.

 Het is altijd raadzaam om contact met ons te nemen om gratis in te meten. Hierdoor heeft u gelijk  alle expertise en een prijs.

Wilt u een offerte aanvragen? 

deponti veranda

In veel tuinen is een overkapping tegenwoordig een geliefde toevoeging. Zo’n overkapping, ook wel terrasoverkapping of pergola genoemd, biedt een schaduwrijke plek om te ontspannen, te dineren of gewoon te genieten van de buitenlucht. Daarnaast biedt het bescherming tegen diverse weersinvloeden, zoals regen, hagel of felle zon. Hier volgt een overzicht van de voordelen en overwegingen bij het kiezen van een overkapping voor de tuin.

Voordelen van een overkapping in de tuin:

  1. Bescherming tegen het weer: Of het nu zonnig, regenachtig of ergens tussenin is, een overkapping zorgt ervoor dat je langer van je tuin kunt genieten.
  2. Verlenging van het buitenseizoen: Met een overkapping kan men ook in de wat koelere maanden comfortabel buiten zitten.
  3. Esthetiek: Een goed ontworpen overkapping kan een stijlvol element toevoegen aan de tuin.
  4. Extra waarde: Een mooie en functionele overkapping kan de waarde van een woning verhogen.
  5. Ruimte voor tuinmeubels: Onder de overkapping kunnen tuinmeubels vaak droog en beschermd blijven, wat hun levensduur kan verlengen.

Overwegingen bij het kiezen van een overkapping:

  1. Materiaal: Overkappingen kunnen gemaakt zijn van hout, metaal, aluminium of kunststof. Elk materiaal heeft zijn eigen voor- en nadelen qua onderhoud, duurzaamheid en uitstraling.
  2. Vormgeving: Het design moet aansluiten bij de stijl van de woning en tuin.
  3. Grootte: Afhankelijk van de beschikbare ruimte en behoeften kan de grootte van de overkapping variëren.
  4. Bouwvergunning: In sommige gemeenten kan het nodig zijn om een vergunning aan te vragen voor het plaatsen van een overkapping.
  5. Budget: Er zijn overkappingen in diverse prijsklassen. Het is verstandig om vooraf een budget te bepalen en te kijken wat daarbinnen mogelijk is.

Tot slot is het, voordat men besluit een overkapping te plaatsen, raadzaam om goed onderzoek te doen naar de verschillende opties en wellicht advies in te winnen bij een tuinarchitect of specialist. Met de juiste keuzes kan een overkapping een prachtige en functionele aanvulling zijn op elke tuin.

 
 
 

De regels omtrent het plaatsen van een overkapping zonder vergunning kunnen verschillen per gemeente in Nederland. Echter, er zijn wel landelijke basisregels vastgesteld voor bouwwerken aan de achterzijde van een woning. Hieronder zijn de algemene regels op een rijtje gezet, maar het is altijd raadzaam om de lokale regelgeving te raadplegen.

  1. Locatie: Over het algemeen gelden de versoepelde regels voor bouwwerken die aan de achterzijde of zijkant van de woning worden geplaatst. Aan de voorzijde of openbaar toegankelijk gebied zijn de regels vaak strikter.
  2. Maximale hoogte: Voor een vrijstaande overkapping in de achtertuin is de maximale hoogte vaak 3 meter.
  3. Percentage van het perceel: Een bouwwerk, zoals een overkapping, mag niet een te groot deel van het perceel beslaan. Er moet een bepaald percentage van het perceel onbebouwd en onverhard blijven. Dit percentage kan variëren per gemeente.
  4. Afstand tot de erfgrens: Er zijn regels voor hoe dicht een bouwwerk bij de erfgrens mag staan. Vaak is dit een minimale afstand van 1 meter, maar dit kan lokaal variëren.
  5. Oppervlakte: In veel gevallen mag een bijbehorend bouwwerk aan de achterzijde van het hoofdgebouw, zoals een overkapping, zonder vergunning tot een bepaald oppervlak hebben. Dit kan bijvoorbeeld 30 m² zijn, maar dit is afhankelijk van de grootte van het perceel en de gemeente.

Het is belangrijk op te merken dat bovenstaande regels algemeen zijn en dat er lokaal afwijkende regels kunnen gelden. Bovendien kunnen er speciale regels zijn voor beschermd stads- of dorpsgezicht of als er sprake is van een monument.

Voordat je een overkapping gaat plaatsen, is het dus sterk aan te raden om bij de lokale gemeente te informeren naar de exacte regelgeving en eventueel noodzakelijke vergunningen.

De afstand van een overkapping tot de erfgrens met de buren is afhankelijk van de lokale regelgeving en bouwverordeningen van de gemeente. In Nederland zijn er wel algemene uitgangspunten en richtlijnen:

  1. Achtererfgebied: Voor bouwwerken op het achtererfgebied, zoals een overkapping in de tuin, geldt meestal dat deze tot op de erfgrens gebouwd mogen worden. Dit betekent dat de overkapping direct tegen de erfgrens van de buren aan mag staan. Wel is het verstandig om vooraf in overleg te gaan met de buren om eventuele problemen of geschillen te voorkomen.

  2. Voor- en zijerfgebied: Voor het voor- en zijerfgebied zijn er vaak strengere regels. Hier moet meestal een bepaalde afstand tot de erfgrens in acht worden genomen, bijvoorbeeld 1 meter.

  3. Hoogte en inkijk: Afhankelijk van de hoogte van de overkapping en mogelijke inkijkproblemen, kan het zijn dat er aanvullende eisen gesteld worden aan de afstand tot de erfgrens.

  4. Lokale regels: Gemeenten hebben de vrijheid om afwijkende of aanvullende regels te stellen. Daarom is het belangrijk om altijd de lokale bouwverordening of het bestemmingsplan van de betreffende gemeente te raadplegen.

Als je overweegt om een overkapping te plaatsen, is het altijd een goed idee om voorafgaand aan de bouw in gesprek te gaan met je buren. Dit kan eventuele misverstanden of conflicten in de toekomst voorkomen. Het is ook aan te raden om bij de gemeente te informeren naar de specifieke regelgeving en eventueel noodzakelijke vergunningen.

 

Of een overkapping vergunningvrij geplaatst kan worden, hangt af van diverse factoren, zoals de locatie, afmeting en het bestemmingsplan van de gemeente. In Nederland gelden er landelijke richtlijnen voor vergunningvrij bouwen, maar er kunnen per gemeente aanvullende of afwijkende regels zijn. Hier zijn de algemene richtlijnen:

  1. Locatie in het perceel: Overkappingen die in het achtererfgebied worden geplaatst, hebben vaker de mogelijkheid om vergunningvrij te zijn dan die aan de voorzijde of zijkant van een woning.

  2. Afstand tot de erfgrens: In veel gevallen mogen overkappingen in het achtererfgebied tot op de erfgrens worden gebouwd. Echter, het is raadzaam om altijd te overleggen met buren en de gemeente om eventuele geschillen te voorkomen.

  3. Maximale oppervlakte: Er kan een maximum zijn aan de oppervlakte van de overkapping die vergunningvrij mag worden gebouwd. Dit is afhankelijk van de grootte van het perceel en de reeds bestaande bebouwing.

  4. Maximale hoogte: De hoogte van de overkapping kan ook bepalend zijn voor de vraag of een vergunning vereist is. Voor een vrijstaande overkapping in het achtererfgebied is de maximale hoogte vaak 3 meter voor vergunningvrij bouwen.

  5. Bestemmingsplan en lokale regels: Het bestemmingsplan van de gemeente of specifieke regelgeving kan aanvullende eisen of beperkingen stellen aan het vergunningvrij bouwen van een overkapping.

  6. Beschermd stads- of dorpsgezicht: In gebieden met een beschermd stads- of dorpsgezicht kunnen strengere regels gelden, waardoor een vergunning wellicht noodzakelijk is.

Conclusie: Hoewel er landelijke richtlijnen zijn voor het vergunningvrij bouwen van een overkapping, is het essentieel om altijd de specifieke regels van de lokale gemeente te raadplegen. Het kan ook nuttig zijn om advies in te winnen bij een bouw- of vergunningsexpert om zeker te zijn dat je aan alle regels voldoet.

Model Pigato

De Pigato is de luxe high-end aluminium terrasoverkapping in ons
assortiment. De Pigato is verstevigd met
een staalstrip in het gootprofiel, waardoor deze overkapping standaard
kan worden uitgevoerd met een dak
van gelaagd glas. Daardoor geniet u altijd van perfecte lichtinval en
kunt u zelfs ónder uw overkapping naar
de bomen, vogels of sterren kijken. Een gevoel van verrijking en pure luxe. Dit model kan een maximale breedte van 5 meter hebben zonder dat er een middelstaander aan te pas hoeft te komen. Ook bij dit model zit de waterafvoer door een van de staanders. Nieuwsgierig naar dit model? Neemt u anders en kijkje, klik hier!

Model Ribolla

De vrijstaande terrasoverkapping Ribolla is een volledig op zichzelf staande constructie. Daardoor bent u niet afhankelijk van plaatsing tegen een gevel en kunt u op elke plek in uw tuin genieten van een overdekt terras. Het hoogste punt van de Ribolla zit aan de voorkant, dit betekent dat de afvoer en de goot aan de achterkant van de overkapping zitten, waardoor het een strakke én open uitstraling behoudt. Dit model kunt u dus aan elke zijde dichtmaken met bijvoorbeeld een glazen schuifwand, zijwand met spie/volledig aluminium of een achterwand. Nieuwsgierig naar dit model? Neemt u anders en kijkje, klik hier!

Tuinkamer

Heeft u een vraag?

overkapping tuin, overkapping tuin, overkapping tuin, overkapping tuin, overkapping tuin, overkapping tuin, overkapping tuin, overkapping tuin, overkapping tuin, overkapping tuin, overkapping tuin, overkapping tuin, overkapping tuin, overkapping tuin, overkapping tuin, overkapping tuin,

Scroll naar boven