1. Inrichting Tuinkamer

1. Inrichting tuinkamer wat is het doel?

Dit is een van de grootste interieurtrends van dit jaar: flexibel wonen. Iets wat perfect past bij het flexibele karakter van de inrichting tuinkamer. Je kunt het dus overal voor gebruiken.

inrichting Tuinkamer

 Van rustige thuiswerkplekken en kinderspeelkamers tot gezellige borrelruimtes en loungeplekken, het is eindelijk tijd om dat boek door te bladeren. Alles is mogelijk! Daarom is het belangrijk om, voordat u begint met inrichting tuinkamer te bedenken waar u uw tuinkamer voor gaat gebruiken. Kies uw meubel volgens uw gekozen toepassing.

Fiano glazen schuifwanden

Vloer en uitstraling voor inrichting tuinkamer

Voor serres, wordt het sterk aangeraden om een laminaat vloer te leggen, omdat deze het minst vervormd door hoge of lage temperatuur verschillen. Een stevige en goede vloer, is hier door geen overbodige luxe. Iedereen die bezig houd met inrichting tuinkamer weet ook, 

dat de  vloer de toon aan geeft voor het totaalbeeld van elke kamer. Dit geldt dan natuurlijk ook met het inrichten tuinkamer. Het massieve oppervlak beschermt je meubels ook tegen vocht en kou eronder. Kies een vloer die past bij de sfeer die je wilt creëren. Haal het binnenstebuiten (of vice versa) voor een meer verenigd huis of tuin. Zo wordt je tuinkamer er echt een verlengstuk van jou huis of tuin.

PVC Vloer de beste keuze voor uw inrichting tuinkamer!

De eigenschappen van beide vloerbedekkingen worden op verschillende manieren
gemeten. Bij PVC vloeren is het vaak zo dat de oppervlakte met een beschermende laag
wordt gecoat, die ook wel de slijtlaag wordt genoemd. De dikte hiervan hangt af van de
ruimte waarin de vloer gebruikt gaat worden, dit verzekert een langere levensduur omdat
het een betere bescherming biedt tegen alledaags gebruik zoals slijtage, krassen etc. Zo heeft u het beste resultaat met de inrichting tuinkamer

een veranda aan huis

Laminaat vloeren worden beschermd door verschillende afwerkingen, maar de sterkte
hiervan wordt bepaalt door de AC classificatie Dankzij de PVC samenstelling, zijn de
vloeren ondoordringbaar en daarom perfect geschikt om in de inrichting tuinkamer te plaatsen. Dit is
niet het geval voor laminaat! Daarin zitten namelijk panelen die van hout vezels gemaakt
zijn, en die spelen niet leuk samen met vocht: het wordt daarom sterk afgeraden om voor
laminaat te kiezen bij renovatie in vochtige kamers, omdat het risico dat de vloer vervormt
en gaat opzwellen te groot is.

Er zijn tegenwoordig veel laminaat vloeren die zijn uitgerust met een water
afstotende technologie, dit weerhoudt water ervan om door te dringen tot de
zwakke laag. Hier tegenover staat natuurlijk dat het meer kost dan traditioneel
laminaat, maar het geeft u wel de rust dat u nog vele jaren van de vloer kan
genieten.

Als het gaat om onderhoud, dan zijn PVC vloeren de meest eenvoudige vloeren om
schoon te houden. Een conventionele laminaat vloer vereist veel meer aandacht –
het wordt geadviseerd om de vloer te drogen na het met een vochtige doek schoon
gemaakt te hebben, dit komt omdat water strepen kan achterlaten

lamellen overkapping, Tuinkamer inrichting

Trends op het gebied van tuinmeubelen

Zoals we hierboven kort vermeldden, is de tuinkamer niet geïsoleerd. Het is daarom niet verstandig om meubels van het interieur naar de tuinkamer te verplaatsen. Kies in plaats daarvan voor tuinmeubelen die tegen een stootje kunnen. 

Deze zijn functioneel en bieden in veel gevallen
bescherming tegen nattigheid en kou. Hierdoor gaan ze lang mee en heb je er lang plezier van. Ook qua uiterlijk is hij de laatste jaren flink
verbeterd. Zo staat het internet vol met loungesets bestaande uit gestoffeerde banken en stoelen. Heel comfortabel en heel stijlvol! Je zou
ze bijna in je woonkamer willen hebben! Ook rieten tuinmeubelen hebben de laatste jaren een opleving in populariteit gekend. We hebben dit materiaal al een tijdje niet meer uit de tuinbeelden zien verdwijnen.

Wat zet je in een tuinkamer?

Zet in de tuinkamer een fijn bureau neer met comfortabele stoelen en een paar mooie planten om het buiten-binnen-gevoel compleet te maken. Kijk, dat is nog eens aangenaam werken! Het voordeel is dat je redelijk afgesloten bent van het huis, zodat je ongestoord aan de slag kunt

Tuinkamer inrichting

Zorg ervoor dat de veranda naadloos aansluit bij het interieur van de woning. Zeker
de vloer en het meubilair verdienen extra aandacht bij het inrichten van een veranda.
Leg bijvoorbeeld dezelfde vloer in de veranda als in de woonkamer. Zo integreer je
de veranda met de rest van het huis

met de inrichting tuinkamer, ook wel bekend als een serre of een veranda, kun je verschillende dingen plaatsen om het een comfortabele en functionele ruimte te maken. De inrichting kan variëren afhankelijk van je persoonlijke voorkeuren, het beoogde gebruik van de ruimte en de beschikbare ruimte. Hier zijn enkele suggesties voor wat je in een inrichting tuinkamer  kunt zetten:

 1. Zitmeubelen: Plaats comfortabele banken, stoelen of loungebanken waar je kunt ontspannen en genieten van het uitzicht op de tuin. Denk aan kussens met buitenstoffen die bestand zijn tegen weersinvloeden.

 2. Tafel en stoelen: Een eettafel met bijpassende stoelen is handig als je de tuinkamer ook als eetruimte wilt gebruiken. Hier kun je van maaltijden genieten met een buitengevoel.

 3. Planten: Breng de natuur naar binnen met planten en bloemen. Groene planten en kleurrijke bloemen dragen bij aan de sfeer en maken het een echte tuinkamer.

 4. Verlichting: Overweeg zowel natuurlijke als kunstmatige verlichting. Dakramen of glazen panelen in het dak kunnen natuurlijk licht binnenlaten, terwijl lampen en wandlampen de ruimte ‘s avonds kunnen verlichten.

 5. Gordijnen of zonwering: Afhankelijk van de blootstelling aan de zon en je privacyvoorkeuren, kun je gordijnen, zonneschermen of zonwering installeren om de temperatuur en lichtinval te regelen.

 6. Vloerbedekking: Overweeg een geschikte vloerbedekking die past bij je inrichting tuinkamer en het beoogde gebruik. Hout, tegels of kunststof vloeren zijn populaire opties die gemakkelijk te onderhouden zijn.

 7. Opslag: Als je van plan bent om de tuinkamer als een verlengstuk van je huis te gebruiken, is het handig om wat opbergruimte te hebben voor tuinkussens, speelgoed of andere items.

 8. Decoraties: Voeg persoonlijke accenten toe zoals kussens, tapijten, schilderijen of andere decoratieve elementen om de ruimte gezellig en uitnodigend te maken.

 9. Tuinmeubilair: Als je een grotere tuinkamer hebt, kun je overwegen om tuinmeubilair zoals ligstoelen, een hangmat of een buitentafel met stoelen toe te voegen voor je inrichting tuinkamer.

 10. Entertainment: Denk aan het plaatsen van een boekenplank, muzieksysteem, tv of andere vormen van entertainment als je van plan bent veel tijd in de tuinkamer door te brengen. Ook zal dit een leuke sfeer in de inrichting tuinkamer geven.

Onthoud dat de inrichting tuinkamer afhankelijk is van je persoonlijke smaak en levensstijl. Zorg ervoor dat je de ruimte zo inricht dat deze aan je behoeften voldoet en een plek wordt waar je graag vertoeft.

Ja, een tuinkamer kan geïsoleerd zijn, maar dit hangt af van het type tuinkamer dat je kiest en het beoogde gebruik ervan. Er zijn verschillende soorten tuinkamers, variërend van eenvoudige open veranda’s tot volledig geïsoleerde en verwarmde serres. Hier zijn enkele veelvoorkomende typen tuinkamers en hun isolatiekenmerken:

 1. Open veranda: Een open veranda is meestal niet geïsoleerd. Het is een eenvoudige structuur met een dak en vaak zonder gesloten wanden. Dit type tuinkamer biedt bescherming tegen regen en direct zonlicht, maar biedt geen thermische isolatie.

 2. Gesloten veranda: Een gesloten veranda heeft wanden en ramen, maar deze zijn mogelijk niet goed geïsoleerd. Het kan nog steeds koud worden in de winter en warm in de zomer, omdat de isolatiewaarde meestal beperkt is.

 3. Serre: Een serre is een tuinkamer met veel glazen panelen, ontworpen om zoveel mogelijk zonlicht binnen te laten. Hoogwaardige serres kunnen een zekere mate van isolatie hebben, vooral als ze zijn uitgerust met dubbel of zelfs driedubbel glas. Dit helpt om warmteverlies te beperken en de temperatuur binnen comfortabeler te houden.

 4. Volledig geïsoleerde tuinkamer: Dit type tuinkamer lijkt meer op een verlengstuk van het huis. Het heeft goed geïsoleerde muren, dak en ramen, vergelijkbaar met een uitbouw. Hierdoor kan de ruimte het hele jaar door worden gebruikt, ongeacht het weer, en kan het energieverbruik worden beperkt.

Het is belangrijk om bij het kiezen van een tuinkamer rekening te houden met je specifieke behoeften en het beoogde gebruik ervan. Als je van plan bent om de tuinkamer in de winter te gebruiken of als een verlengstuk van je leefruimte, is het verstandig om te investeren in een goed geïsoleerde tuinkamer. Overleg met een specialist of bouwbedrijf om de juiste optie te kiezen die past bij jouw wensen en budget.

Het verschil tussen een serre en een tuinkamer ligt voornamelijk in hun constructie, ontwerp en het beoogde gebruik. Hoewel beide termen soms door elkaar worden gebruikt, zijn er enkele kenmerkende verschillen:

Serre:

 1. Constructie: Een serre is in wezen een aanbouw aan een bestaand gebouw, meestal aan de achterkant van een huis. Het heeft een glazen constructie met grote ramen en een glazen dak om zoveel mogelijk zonlicht binnen te laten.

 2. Beoogd gebruik: Een serre is bedoeld als een ruimte om planten te kweken en te beschermen, en om van het buitenleven te genieten, zelfs bij koud weer. Het heeft vaak een specifieke tuinbouwfunctie en is een ideale omgeving om planten te laten groeien, omdat het een uitstekende blootstelling aan zonlicht biedt.

 3. Isolatie: Hoewel serres doorgaans veel glas hebben, kunnen ze ook geïsoleerd zijn om de temperatuur binnen comfortabel te houden, vooral in koudere seizoenen. Ze kunnen bijvoorbeeld dubbel of driedubbel glas hebben om warmteverlies te minimaliseren.

Tuinkamer:

 1. Constructie: Een tuinkamer is in wezen een uitbreiding van een huis of een aparte structuur in de tuin. Het heeft vaak een solide dak en kan gedeeltelijk of volledig worden omgeven door muren met ramen, hoewel niet alle tuinkamers glazen constructies hebben.

 2. Beoogd gebruik: In tegenstelling tot een serre, is een tuinkamer meestal bedoeld als een extra leefruimte voor het huishouden. Het kan worden gebruikt als een woonkamer, eetkamer, loungeruimte of zelfs als thuiskantoor, afhankelijk van de behoeften van de bewoners.

 3. Isolatie: Tuinkamers zijn vaak beter geïsoleerd dan serres, vooral als ze bedoeld zijn om het hele jaar door te worden gebruikt. Ze hebben meestal goed geïsoleerde muren, dak en ramen om de temperatuur binnen comfortabel te houden, ongeacht het seizoen.

Kort gezegd, een serre heeft meestal een sterke focus op tuinieren en het kweken van planten, terwijl een tuinkamer meer als een extra leefruimte wordt beschouwd, vergelijkbaar met een uitbouw van het huis. Beide kunnen echter geweldige plekken zijn om van de natuur te genieten en te ontspannen.

Het creëren van een gezellige inrichting voor jouw veranda kan een uitdaging zijn, maar het is absoluut de moeite waard. Zeker wanneer je het hele jaar door wilt genieten van deze buitenruimte. Het kiezen van de juiste materialen is essentieel. Neem bijvoorbeeld rechthoekige tegels of keramische tegels. Beide zijn niet alleen stijlvol, maar bieden ook een lange levensduur wat ze perfect maakt voor buitenruimtes.

Als je overweegt een tuinkamer op maat te maken, zijn er verschillende opties om te overwegen. Composiet vlonder is duurzaam en zorgt voor een natuurlijke uitstraling, terwijl een houten vloer warmte en een tijdloos karakter toevoegt. Wat betreft de hoeveelheid licht, kun je overwegen glazen wanden of glazen schuifwanden toe te voegen. Deze zorgen niet alleen voor maximale lichtinval maar geven ook een speels effect en bieden de mogelijkheid om de ruimte naar wens open of gesloten te houden.

Als je inspiratie nodig hebt voor jouw overkapping, neem contact op met professionals die ervaring hebben met diverse stijlen en materialen. Ze kunnen je adviseren over welke vloer het beste past bij jouw wensen en hoe de veranda in te richten voor optimaal comfort. Daarnaast, als je een fan bent van grote tegels, kan dit een prachtig contrast bieden met bijvoorbeeld een houten vlonder. Het combineren van verschillende materialen kan een dynamische en moderne uitstraling geven aan je buitenruimte.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Scroll naar boven